Hållbarhet

Som revisionsverksamhet räknas även verksamhet som består i sådan granskning av hållbarhetsinformation som utmynnar i en rapport eller någon annan handling som är avsedd att utgöra bedömningsunderlag även för någon annan än uppdragsgivaren.

Allmänt om hållbarhetsrapporter

Den 5 januari 2023 trädde EU:s nya hållbarhetsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft.

Information om vilka företag som måste lämna en hållbarhetsrapport och när skyldigheten inträder hittar du på Bolagsverkets webbplats.

Gransk­ningsuppdrag avseende hållbarhet ska utföras i enlighet med de granskningsstandarder som Europeiska kom­missionen enligt direktivet har i uppdrag att anta. I väntan på en ny EU-standard har FAR har tagit fram en rekommendation för granskning av lagstadgade hållbarhetsrapporter, RevR 19. Rekommendationen baseras bl.a. på International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB:s) ISSA 5000.

Hållbarhetsrapporten ska utgöra ett tydligt identifierbart avsnitt i förvaltnings­berättelsen och ska granskas av en auktoriserad revisor som har behörighet att granska hållbarhetsrapporter. Granskningen ska utmynna i en granskningsberättelse över hållbarhetsrapporten i vilken revisorn ska uttala sig om huruvida hållbarhetsrapporteringen stämmer överens med kraven i årsredovisningslagen. Detta innebär att revisorn ska uttala sig om huruvida rapporten överensstämmer med de standarder som Europeiska kommissionen har antagit, den process som företaget har genomfört för att identifiera rapporterad hållbarhetsinformation och efterlevnaden av kravet på att märka hållbarhetsrapportering i ett enhetligt elektroniskt rapporteringsformat. Till en början kommer uttalandet lämnas med s.k. begränsad säkerhet. I ett senare skede kan Europeiska kommissionen, om det anses lämpligt, anta standarder som bygger på att revisorn ska lämna sitt uttalande med en högre grad av säkerhet, s.k. rimlig säkerhet. Revisorn ska efter varje räkenskapsår lämna gransknings­berättelsen till det granskade företagets årsstämma.

Mer information om hållbarhet hittar du i menyn. Se även Europeiska kommissionens frågor och svar om hållbarhetsrapportering och om bestyrkande av hållbarhetsrapporter.