Hållbarhet i utbildningen och examen
Hållbarhet ingår i revisorers teoretiska och praktiska utbildning.
Ämnesområdet hållbarhet i den teoretiska utbildningen
För att få avlägga prov för revisorsexamen krävs från och med år 2026 att sökanden med godkänt resultat har studerat det nya obligatoriska ämnesområdet hållbarhet som en del i den teoretiska utbildningen. Utbildningen inom hållbarhet behöver uppfylla samma föreskriftskrav som redan gäller för övriga obligatoriska ämnesområden.
Från och med år 2026 måste också provet för revisorsexamen omfatta ämnesområdet.
Ämnesområdet inbegriper
a) rättsliga krav och standarder rörande upprättande av årlig hållbarhetsrapportering och hållbarhetsrapportering för koncerner,
b) hållbarhetsanalys,
c) förfaranden för tillbörlig aktsamhet med avseende på hållbarhetsfrågor, och
d) rättsliga krav och standarder för kvalitetsgranskning av hållbarhetsrapportering.
Hållbarhetsområdet i den praktiska utbildningen
I 4 a § förordningen om revisorer ställs särskilda krav på praktisk utbildning för att en revisor ska få behörighet att granska hållbarhetsrapporter. Sökanden ska enligt dessa under minst åtta månader ha fullgjort praktisk utbildning som särskilt omfattar granskning av hållbarhetsrapporter eller utförandet av andra hållbarhetsrelaterade tjänster. Det finns dock inga krav på att den åtta månader långa praktiska utbildningen inom hållbarhet ska genomföras sammanhängande eller före avläggandet av provet för revisorsexamen.
Förordningen om revisorer medger alltså att en person efter revisorsexamen ansöker om enbart auktorisation och först senare väljer att ansöka om behörighet att granska hållbarhetsrapporter efter genomgången praktisk utbildning på området. Oavsett när den praktiska utbildningen inom hållbarhet genomförs krävs det dock liksom tidigare minst tre års praktisk erfarenhet – som särskilt omfattar revision av årsredovisningar och koncernredovisningar eller liknande redovisningshandlingar – för att få avlägga revisorsexamen.