3. Praktisk utbildning
I revisorsutbildningen ska det ingå en praktisk utbildning.
Ordinarie praktisk utbildning
Den ordinarie praktiska utbildningen ska pågå under minst tre år och motsvara tre års heltidsarbete samt vara under handledning av en auktoriserad eller godkänd revisor. Utbildningen ska följa ett utbildningsprogram som görs upp mellan dig och din handledare.
Utbildningen ska enligt föreskrifterna ha varit allsidigt sammansatt. Den ska ha gett kunskap om revision i olika branscher. Utbildningen ska ha innehållit planering, utförande och rapportering av revisionsuppdrag. Särskild vikt ska ha lagts vid en revisors bedömningar och slutsatser samt de etiska regler som en revisor måste iaktta vid revisionsarbetet.
Om du har arbetat med revision eller redovisning utan att ha haft någon auktoriserad eller godkänd revisor som handledare anses inte detta vara godtagbar praktisk utbildning.
Du hittar de fullständiga bestämmelserna i 4 § förordningen (1995:665) om revisorer och i 4–5 §§ Revisorsinspektionens föreskrifter (RIFS 2018:1) om revisorsexamen.
Praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet
Den som auktoriseras som revisor före år 2026 får automatiskt behörighet att granska hållbarhetsrapporter. Också den som någon gång före den 1 juli 2024 har varit auktoriserad revisor och sedan återkommer till yrket får vid auktorisation automatiskt behörighet att granska hållbarhetsrapporter.
Från och med år 2026 gäller, för den som aldrig har varit auktoriserad och har för avsikt att ansöka om behörighet att granska hållbarhetsrapporter, att det krävs åtta månaders praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet.
Praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet kan genomföras antingen som en del av den ordinarie treåriga praktiska utbildningen eller som en del utöver denna. Det är alltså möjligt att efter revisorsexamen ansöka om enbart auktorisation och först senare välja att ansöka om behörighet att granska hållbarhetsrapporter efter genomgången praktisk utbildning på området.
Praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet ska ske under handledning av en auktoriserad revisor med hållbarhetsbehörighet. Utbildningen ska följa ett utbildningsprogram som görs upp mellan dig och din handledare.
Utbildningen ska enligt föreskrifterna ha varit allsidigt sammansatt. Den ska ha gett kunskap om granskning av hållbarhetsrapporter eller utförande av andra hållbarhetsrelaterade tjänster i olika branscher. Utbildningen ska ha innehållit planering, utförande och rapportering av granskningssuppdrag. Särskild vikt ska ha lagts vid en revisors bedömningar och slutsatser samt de etiska regler som en revisor måste iaktta vid granskningssarbetet.
Om du har arbetat inom hållbarhetsområdet utan att ha haft någon hållbarhetsbehörig auktoriserad revisor som handledare anses inte detta vara praktisk utbildning.
Du hittar de fullständiga bestämmelserna i 4 a § förordningen (1995:665) om revisorer och i 4–5 § Revisorsinspektionens föreskrifter (RIFS 2018:1) om revisorsexamen.