Ägande av registrerade revisionsbolag

Den senaste tiden har Revisorsinspektionen efter ett antal artiklar i media mottagit frågor om riskkapitalisters ägande i registrerade revisionsbolag. Det finns därför anledning att erinra om regelverket kring ägande av revisionsföretag och registrerade revisionsbolag.

Bestämmelserna i revisorslagen (2001:883) tillåter att revisorer utövar sin revisionsverksamhet antingen i ett revisionsföretag eller i ett registrerat revisionsbolag.

Ett revisionsföretag måste bl.a. vara helägt av revisorer och styrelseledamöterna, styrelsesuppleanterna och den verkställande direktören måste vara revisorer. Ett registrerat revisionsbolag som är ett aktiebolag får under vissa förutsättningar avvika från detta. Det krävs i så fall att revisorer äger aktier i bolaget med mer än hälften av röstetalet. Vidare måste mer än hälften av styrelseledamöterna och styrelsesuppleanterna samt den verkställande direktören vara revisorer. Det registrerade revisionsbolaget måste även i bolagsordningen ange att styrelsen är beslutför endast om mer än hälften av de närvarande ledamöterna är revisorer.

Revisorslagens bestämmelser tillåter alltså andra ägare än revisorer, förutsatt bl.a. att en majoritet av röstantalet ägs av revisorer. Syftet med reglerna är att säkerställa att de icke-revisorer som blir ägare inte kan ingripa i revisionsverksamhet på att sätt som äventyrar oberoendet och revisionskvalitén hos de revisorer som är verksamma i bolaget. Ett revisionsföretags ledning och styrelse ansvarar även för att revisionsföretaget tillgodoser allmänhetens intresse genom att företaget konsekvent genomför uppdrag som håller god kvalitet. Vidare ska ledning ska även etablera en företagskultur som uppmärksammar och förstärker revisionsföretagets roll i att tjäna det allmänna intresset.

Mer om revisionsföretagens ägande och struktur kan läsas i Revisorsinspektionens tematillsyn https://www.revisorsinspektionen.se/globalassets/webbplatsen/publicerat/rapporter-fran-tematillsyn/tematillsyn---revisionsforetagens-agande-och-struktur.pdf

Något att beakta när externt kapital investerar i revisionsbolag är bestämmelserna om nätverk.

Ett nätverk är en struktur för samarbete i vilken minst ett revisionsföretag/registrerat revisionsbolag ingår och som bl.a. har ett gemensamt ägande. Bestämmelsen om nätverk är inte begränsad endast till andra revisionsföretag/ registrerade revisionsbolag. I ett nätverk kan därför ingå t.ex. redovisningsbyråer, skattebyråer och juristbyråer.

En revisor ska enligt revisorslagen beakta relationer, intressen och tjänster som finns och tillhandahålls inom det nätverk där revisorn är verksam och pröva om dessa kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet.

Vidare finns särskilda bestämmelser i ISQM 1 Kvalitetsstyrning för revisionsföretag som utför revision och översiktlig granskning av finansiella rapporter samt andra bestyrkandeuppdrag och näraliggande tjänster som måste beaktas om ett revisionsbolag är en del av ett nätverk.

Samtliga revisionsföretag/ registrerade revisionsbolag som ingår i ett nätverk har en skyldighet att underrätta Revisorsinspektionen om vilka övriga företag som ingår i nätverket. Om nätverkets samman­sättning ändras, ska företaget anmäla ändringen till inspektionen. Vidare har registrerade revisionsbolag en skyldighet att anmäla varje ändring i ägande till Revisorsinspektionen. En sådan underrättelse ska ske utan dröjsmål.