Allmänt uttalande om ISA för mindre komplexa företag

Revisorsinspektionen har beslutat ett nytt allmänt uttalande som innebär att det är förenligt med god revisionssed att använda standarden ISA för mindre komplexa företag.

Revisorsinspektionen ansvarar för att de normer som de auktoriserade och godkända revisorerna
använder i sina revisionsuppdrag, dvs. god revisionssed och god revisorssed, utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Detta sker bl.a. genom att myndigheten avger allmänna uttalanden.

I december 2023 publicerade IAASB en ny standard, International Standard on Auditing of Financial Statements of Less Complex Entities, i svensk översättning ISA för mindre komplexa företag. För att denna standard ska få användas krävs att den antas av den nationella normgivaren, i Sverige Revisorsinspektionen.

Sverige har internationellt sett låga gränser för revisionsplikt och därmed krav på revision av många storleksmässigt mindre företag vars verksamhet – som utgångspunkt – kan förutsättas vara mindre komplex. För sådana företag kan den särskilda revisionsstandarden antas resultera i lika goda revisioner som om ISA hade använts.

I det allmänna uttalande anges därför att standarden får tillämpas i Sverige. Det anges också att den inte får användas vid revision av s.k. större företag eller vid koncernrevisionen av s.k. större koncerner. Det lämnas också viss övrig vägledning, bl.a. när det gäller vad som i Sverige avses med börsnoterade företag.

Det allänna uttalandet kan läsas här.