Ny nationell riskbedömning om neobanker

Helt digitala banker, så kallade neobanker, löper betydande risk att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det visar årets nationella riskbedömning från Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Den nationella riskbedömningen visar vilka hot och sårbarheter som är kopplade till neobanker. Riskbedömningen presenterar även åtta rekommendationer som ska ge myndigheterna bättre verktyg att förebygga att neobanker utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Auktoriserade och godkända revisorer kan i sin yrkesutövning komma i kontakt med neobanker på olika sätt; en revisionskund kan t.ex. använda sig av neobanker i sin verksamhet eller så kan revisionskunden själv vara en neobank.

Oavsett situation innebär neobanker nya revisionsutmaningar och risker som påverkar såväl planering som genomförandet av revisionen.

I en kommentar till den nya nationella riskbedömningen säger Revisorsinspektionens chef Per Johansson:

– Förståelsen av det reviderade företagets verksamhet är alltid av avgörande betydelse för revisorns möjligheter att försäkra sig om att årsredovisningen inte innehåller några väsentliga fel. Enligt god revisionssed måste revisorn därför skaffa sig inblick i och kunskap om företaget. Det är för detta ändamål viktigt att revisorer som reviderar neobanker, och/eller verksamheter som använder sig av neobanker, har god kännedom om de särskilda hot och sårbarheter som är förknippade med dessa. Revisorn behöver vidare ha en förståelse för, och hänga med i, den snabba teknikutvecklingen på området. Revisorsinspektionen välkomnar därför den nationella riskbedömningen om neobanker som kommer att vara ett värdefullt verktyg för Sveriges revisorer.

Läs den nationella riskbedömningen 2024 om neobanker här.