Omvärldsbevakning

En sammanställning av omvärldsfaktorer som bedöms påverka revisorstillsynen

Revisorsinspektionens förmåga att fullfölja sitt uppdrag och bedriva en relevant verksamhet kräver både kunskap och förståelse för omvärldsförändringar som kan påverka myndigheten. Det kräver också insikt i den revisorsbransch som myndigheten har ansvar för att övervaka och utveckla. Trots att framtiden aldrig kan förutsägas med säkerhet finns det tydliga trender som myndigheten behöver förhålla sig till. Dessa kan omfatta ökad komplexitet, nya utmaningar eller möjligheter som skapar behov av förändrade arbetssätt eller perspektiv. Nedan följer en sammanställning av specifika omvärldsfaktorer som bedöms påverka revisorstillsynen inriktning.

Ekonomisk brottslighet

Ekonomisk brottslighet är ett allvarligt samhällsproblem där revisionen har en stark förebyggande effekt. Revisorer har en skyldighet att anmäla misstankar om brott och är också ansvariga för att vidta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Revisorers arbete med att identifiera ekonomisk brottslighet kräver effektiva digitala verktyg, professionell skepticism och samarbete med brottsbekämpande aktörer. Revisorsinspektionen spelar en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet genom att öka medvetenheten hos revisorer och främja anmälningar av misstänkt korruption. Genom stärkt samarbete mellan revisorer, myndigheter och andra aktörer kan revisionen fortsatt vara central i kampen mot ekonomisk brottslighet. Detta arbete behöver utvecklas i takt med förändrade utmaningar.

Kvalitet och etik

Revisorers integritet och oberoende är avgörande för att upprätthålla en hög revisionskvalitet och samhällets förtroende. Flera revisionsföretag investerar i att bygga en kultur som prioriterar etiskt beteende, professionell integritet och kvalitativ revision. Riskkapitalbolagens ökade närvaro både i Sverige och globalt har lett till diskussioner om hur detta påverkar revisorers oberoende och förtroende.

Avancerad teknologi och cybersäkerhet

Teknik för att automatisera revisorers rutinuppgifter, som datainmatning, har förbättrats och möjliggör högre effektivitet och noggrannhet i arbetet. Detta frigör tid för revisorer att fokusera mer på komplexa och strategiska arbetsuppgifter såsom analys, tolkning och rådgivning. Blockkedjeteknik, avancerad dataanalys och AI-språkmodeller förväntas spela en allt viktigare roll. Dessa verktyg kan hjälpa revisorer att bedöma risker och identifiera felaktigheter genom analyser av både strukturerade och ostrukturerade data.

Cybersäkerhet har blivit en av de mest allvarliga utmaningarna för företag idag. Revisorer behöver förhålla sig till säkerhetskontroller och vara beredda att hantera cyberhot genom metoder som penetrationstester och sårbarhetsbedömningar. Det nya sättet att arbeta kommer sannolikt att bli allt viktigare i takt med att den nya tekniken utvecklas.

Hållbarhetsrapportering

Nya regler kring företags hållbarhetsrapportering (CSRD) har inneburit särskilda krav på revisorer och deras behörighet att granska sådan information. Syftet med dessa rapporter är att ge finansmarknaden tillgång till tillförlitlig, relevant och jämförbar information om miljö, sociala frågor, företagsstyrning och mänskliga rättigheter. Förhandlingar inom EU kring ändringar av CSRD gör att konsekvenserna för nuvarande reglering ännu är osäkra.