Verksamhetsrapporten för åren 2022-2024 är nu publicerad
Verksamhetsrapporten struktureras främst efter den strategiska planen och sammanfattar de viktigaste åtgärder som vidtagits för att uppnå myndighetens övergripande mål: att öka yrkets attraktivitet samt säkerställa en relevant och effektiv tillsyn.
Konsekvenser av utbildningsreformen år 2018
- Det har inte skett någon väsentlig förändring i tentandernas utbildningsbakgrund/examen. Det är fortfarande en överväldigande majoritet av tentanderna som har avlagt en kandidatexamen med företagsekonomi som huvudområde. Få tentander har annan utbildningsbakgrund såsom inom nationalekonomi, teknik eller IT.
- Det har skett en betydande ökning av antalet anmälda till provet för revisorsexamen och därmed också fler som avlägger revisorsexamen.
- Genomsnittsåldern för de som skriver provet ligger relativt konstant kring 31–33 år. Det har funnits en hypotes om att de nya utbildnings- och kompetenskraven bidragit till att betydligt fler yngre tentander skriver provet jämfört med tidigare. Detta har dock inte kunnat verifieras.
Övriga generella iakttagelser sedan provet infördes 2013
- 80 procent av de personer som någon gång skrivit provet för revisorsexamen sedan det infördes år 2013 har klarat provet med godkänt resultat. 64 procent av tentanderna klarade examinationen vid första försöket.
- Genomsnittsåldern för de som skriver provet ligger relativt konstant kring 31–33 år. Det har funnits en hypotes om att nya utbildnings- och kompetenskrav bidragit till att många yngre tentanderna skriver provet tidigare än förut och därmed påverkat genomsnittsåldern. Detta har dock inte kunnat verifieras.
Tillsynsverksamheten
- Under verksamhetsperioden har en stor del av myndighetens resurser riktats mot tillsynsområdet och i synnerhet penningtvättsområdet. Inom den riskbaserade tillsynen har det varit ett särskilt fokus på revisorsyttranden, Framför allt kopplat till olika former av statliga bidrag och stöd.
- Revisorsinspektionen har utvecklat sin riskanalys och en urvalsmodell till stöd för myndighetens arbete med tillsyn av revisorer och revisionsföretags åtgärder enligt penningtvättslagen. Dessa testades i ett pilotprojekt där ett antal ärenden öppnades. Efter utredningen framgick i 61 % av ärendena att revisionsföretaget eller revisorn åsidosatt sina skyldigheter. Dessa ärenden lämnades över till Tillsynsnämnden för revisorer för beslut om disciplinära åtgärder varvid varning med sanktionsavgift var den vanligast förekommande påföljden.
Läs Revisorsinspektionens verksamhetsrapport