Tillsynsnämnden för revisorer sammanträdde den 13 september 2024 och avgjorde då nio tillsynsärenden

Vid sammanträdet beslutades det att i fem fall meddela varning och i fyra fall erinran. En av varningarna förenades med en sanktionsavgift.

I ärendet 2024-91 var det fråga om granskning av mervärdesskattepliktig verksamhet av stor betydelse för utfallet av revisionen. Några överväganden eller resonemang huruvida mervärdesskattepliktig verksamhet bedrevs framgick dock inte av revisorns dokumentation. Den uppfyllde därför inte de dokumentations¬krav som gäller för revisionsverksamhet. Revisorn gavs en erinran.


Ärendet 2024-692 rör en revisor som skickade ett e-postmeddelande som innehöll en betalningsuppmaning för annans räkning. Meddelandet skickades från revisionsföretagets e-postadress och innehöll uppgift om att avsändaren var godkänd revisor. Tillsynsnämnden fann att ett meddelande av sådant slag dels är främmande för den verksamhet som revisorer typiskt sett utövar, dels kan uppfattas som ett påtryckningsmedel. Agerandet avvek därför från de yrkesetiska normer som en revisor bör iaktta. Revisorn gavs en erinran.


I ärendet 2023-1457 gavs revisorn en varning. Tillsynsnämnden konstaterade bland annat att revisorn i sin revisionsberättelse borde ha anmärkt på att styrelsen inte levt upp till sitt ansvar för bolagets bokföring. Detta mot bakgrund av att bolaget dels felaktigt tillämpat kontantmetoden i sin löpande bokföring, dels ställt ut fakturor utan fakturanummer. Beslutet behandlar även frågor om bristande granskning av balans- och resultatposter och brister enligt penningtvättsregelverket, såväl i egenskap av revisor som i egenskap av ställföreträdare för ett revisionsföretag.


I ärendet 2024-722 behandlades frågan om revisorns oberoende med anledning av köp av en bostadsfastighet (privatbostad) från företrädaren för en revisionsklient. Fastigheten låg, när förhandlingarna inleddes, inte ute till försäljning och förhandlingarna skedde i mycket nära anslutning till att revisorns avlämnade revisionsberättelser för tre av säljarens bolag. Tillsynsnämnden konstaterade att revisorn åsidosatt god revisorssed genom att på eget initiativ inleda och genomföra förhandlingarna med företrädaren för de bolag för vilka han var revisor. Att revisorn i efterhand avgick från uppdragen innebar inte att han kunde undgå kritik för vad som hade förekommit dessförinnan. Revisorn gavs en erinran.

Varning med sanktionsavgift

2024-600

Varning

2023-1457

2023-1461

2023-1768

2024-720

Erinran

2024-91

2024-574

2024-692

2024-722